Sałata lodowa z nutą czosnkową

Sałatę lodową uważa się za pozbawioną smaku i najmniej wartościową z sałat. Ale odpowiednie składniki, zioła i kompozycje zapachowe, potrafią nawet z nią uczynić cuda. czytaj dalej...

Sałatka na po świętach...

Poświątecznym przejedzeniu należy chyba krytycznie spojrzeć w lustro i na jakiś czas zdecydować się na dania lekkie a pożywne. Najlepiej nadają się do tego wszelkiego rodzaju sałatki i surówki. czytaj dalej...

Sałatka z cukinii

Proponuję dzisiaj sałatkę z cukinii, bo to przecież pora na cukinię. Można także przyrządzić ją z kabaczka. Zresztą przeciętny degustator nie dostrzega różnicy między cukinią a kabaczkiem. czytaj dalej...

Sałatka z pieczonym kurczakiem

Wiosna w pełni, pora więc najwyższa na lekkie, a pyszne i pożywne dania. Może nawet bardziej przekąski niż dania, ale pora roku coraz bardziej sprzyjała będzie przekąskom właśnie. czytaj dalej...

Sałatka z marynat

Sałatki robią dzisiaj prawdziwą furorę. Przyrządza się je na co dzień i od święta, na śniadanie, obiad i kolację. Niektórzy urządzają nawet przyjęcia, na których serwowane są wyłącznie sałatki. Przygotowanie ich nie jest kłopotliwe i na ogół nie zabiera zbyt dużo czasu. Dzisiaj błyskawiczna sałatka z samych niemal marynat. czytaj dalej...

Śledzik "Pod pierzynką"

Karnawał nieuchronnie zmierza ku końcowi. Za nami tłusty czwartek i pączkowe szaleństwo, ale przed nami jeszcze ostatkowy wtorek, a we wtorkowy wieczór nie może zabraknąć śledzika. Są setki sposobów przyrządzania tej niepozornej rybki i każdy chyba ma jakiś swój sekret. Ja chciałbym dzisiaj zaproponować ulubioną sałatkę moich znajomych. Na tyle ulubioną, że dla tej sałatki gotowi są nawet zabezpieczyć to wszystko, co niezbędne do konsumpcji rybki... czytaj dalej...

Sałatka Port – Said

Kuchnia arabska obfituje w kanapki, sałatki, owoce i soki. Ciepłe posiłki spożywa się - za sprawą klimatu, wcześnie rano lub późnym wieczorem. W ciągu dnia królują przekąski. Dzisiaj jedna z nich, arcyprosta i arcysmaczna sałatka Port - Said. czytaj dalej...

Sałatka gyros

Dwa filety z piersi kurczaka kroimy w kostkę (0,5 cm) i smażymy na patelni, na oliwie z dodatkiem odrobiny masła. W trakcie smażenia posypujemy filety przyprawą GYROS (kamis). Odstawiamy do wystygnięcia. czytaj dalej...

Sałatka nicejska

Żółtka, mąkę, cukier, margarynę i proszek do pieczenia zagnieść na gładkie ciasto i podzielić na trzy części. Do jednej z nich dodać kakao i dokładnie wyrobić. Wszystkie części włożyć na pół godziny do lodówki. czytaj dalej...

Placek orzechowy

Zbliżają się nieuchronnie święta i choć większość z nas jeszcze o nich nie myśli albo myśli z pewną nieśmiałością, pora na przepisy, które można w święta wykorzystać. Będą może trochę bardziej pracochłonne i droższe niż zwykle, ale przecież Boże Narodzenie to wyjątkowa okazja i warto się postarać. Na początek coś dla łasuchów – pyszny, a przy tym efektowny placek orzechowy. czytaj dalej...

Sorbet – pomysł na upał

Dzisiaj coś bardzo odpowiedniego na nadchodzące, zapowiadane przez wszystkich meteorologów upały. W gorące dni nawet jeść się nie chce, ale pyszny, lekki, a w dodatku zimny deser zawsze znajdzie zwolenników. czytaj dalej...

Pora truskawek na deser

W tym roku trudno znaleźć naprawdę dobre, słodkie truskawki. Jeśli więc na takie uda się trafić to, zwłaszcza że nie są tanie, potraktujmy je jak rarytas i zadbajmy o piękną oprawę. A w błyskawiczny sposób można wyczarować z nich pyszny, bardzo prosty i efektowny deser. czytaj dalej...

Ciasteczka czekoladowe na lepszy nastrój

Pogoda ciągle płata figle wpędzając nas w nieciekawe nastroje. A na poprawę nastroju jak wiadomo, zbawienny wpływ ma czekolada. Ale nie taka, po prostu kupiona w najbliższym sklepie. Najbardziej terapeutycznie działają własnoręcznie wykonane ciasteczka czekoladowe. czytaj dalej...

Kreple z morelowym złotem, czyli jak uwieść w tłusty czwartek

Lada moment tłusty czwartek, który w przeciwieństwie do Walentynek dużo głębiej tkwi w polskiej tradycji. Można jednak połączyć te dwie przyjemności, bo nie od dziś wiadomo, że przez żołądek do serca i dużo łatwiej ulec miłości przy zastawionym stole...Jeżeli więc skojarzyć tłustoczwartkowe faworki z walentynkowym morelowym złotem, efekt może okazać się piorunujący. czytaj dalej...

Francuskie naleśniki z pomarańczą

Francuzi są specjalistami od naleśników i słodkich sufletów. Często podaje się je jako desery lub podwieczorki dla dzieci wykorzystując świeże owoce albo dżemy. czytaj dalej...

więcej »
więcej »
więcej »
więcej »
więcej »
Ankieta
Czy jesteś za przywróceniem handlu w niedziele?
więcej »
więcej »
więcej »
| | | |